PELHŘIMOV: Nejmenší nůž na světě

5. srpna 2021

PELHŘIMOV: Nejmenší nůž na světě

V Pelhřimově vystavují nejmenší nůž na světě.

Peter Ontek, žijící v obci Skalka na Olomoucku, vyrobil miniaturní, avšak plně funkční a náležitě ostrý nůž o délce 3,7 mm, který je zhotoven z chromované oceli a slonoviny. Kování autor vytvořil ze 14karátového zlata. Ještě předtím si však rekordman musel vytvořit brusku o délce 2,2 cm s diamantovým kotoučem o průměru 1 cm, potřebnou k vybroušení nože.

Nejmenší nůž na světě, foto Agentura Dobrý den

V této souvislosti je třeba upozornit, že při výrobě takto extrémně malých předmětů (vždyť ten nožík by se vám vešel za nehet, protože je prostě menší než zrnko kmínu) se pracuje v tisícinách milimetru, což je milióntina metru, tedy 1 mikron. Miniatura, při jejíž výrobě se Peter Ontek držel své zásady hovořící o tom, že tupý nůž je (stejně jako tupý člověk) k ničemu, spatřila světlo světa v r. 2001.

Peter Ontek, foto Agentura Dobrý den

O dvacet let později (tedy nyní) byl mininožík předán do expozice Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. A víte, co je kuriózní? Že před předáním exponátu do zmíněného pelhřimovského muzea autor nožík už 2x ztratil. Tedy ztratil... z krabičky se mu vysypal do kapsy u saka. Ale, jak říká pan Ontek - hledejte nůž v kapse saka! Jemu to trvalo i půl hodiny :-)

Prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek říká: Jde o naprosto unikátní práci člověka, se kterým jsem se setkal před 20 lety a znovu až nyní, kdy vlastnoručně vyrobený nůž, který by se vešel za nehet u malíčku, věnoval do našeho Muzea rekordů a kuriozit. Před 20 lety jsem na vlastní oči viděl, jak tento pidinožík dokáže (skoro jak břitva) rozříznout papírovou "áčtyřku".

PS: V pelhřimovském muzeu českých NEJ... je vystaven i největší nůž (kuchyňský) dlouhý 286 cm, který je ale původně zhotoven k jinému účelu, než ke krájení, proto postrádá obvyklou ostrost.

Text a foto: Agentura Dobrý den.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum