V neděli v Brně pelhřimovské rekordy

24. srpna 2018 - Agentura Dobrý den

V brněnském obchodním centru Olympia v neděli 26. srpna představí pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit své exponáty a také několik českých rekordmanů známých z festivalu Pelhřimov - město rekordů a zapsaných svými pozoruhodnými výkony na stránkách České knihy rekordů (např. legenda české kulturistiky Bob Divílek se ve svých 72 letech pokusí i s partnerkou vměstnat do extrémně malého průsvitného boxu, uvidíte chodce po rukou, mistra bojových umění a proběhne také pokus o nový rekord - Nejvíce hostů pohoštěných z jedné láhve. Pro tuto příležitost dodalo speciální obří láhev s vínem vinařské družstvo Templářské sklepy Čejkovice. V průběhu nedělního odpoledne se bude listovat Českou knihou rekordů a zúčastní se také čeští rekordmani, jejichž díla jsou vystavena celý měsíc v obchodním centru.

Bob Divílek s partnerkou v akváriu

S řadou českých NEJ... seznámí v rámci zmíněného listování Českou knihou rekordů Miroslav Marek a Luboš Rafaj z pelhřimovské Agentury Dobrý den, která spravuje Českou databanku rekordů a provozuje v Evropě ojedinělé Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov, jehož exponáty jsou v Brně už měsíc vystaveny (včetně například unikátního motocyklu JAWA 250 Pérák z 22 druhů dřeva. Tvůrce - Pavel Svoboda bude v neděli na místě). Během odpoledne se diváci mohou setkat s Milanem Paulusem, který v letech 1948 až 2013 vytvořil modely realisticky znázorňující skutečné vozy formule 1 značky Ferrari v měřítku 1:6.

Vystavené exponáty

Návštěvníci obchodního centra Olympia Brno mají možnost si kuriozity a rekordy prohlédnout do konce tohoto týdne v šesti expozicích v pasážích centra. Jednu část výstavy tvoří naučná stezka, v níž se zájemci dozví „nej“ ze všech krajů naší země. Mezi exponáty je také přesná zmenšenina lednického minaretu, kterou vytvořil Jaroslav Vajbar z Rakvic v poměru 1:27, a to splétáním slaměných stébel a nalepováním rozžehlené slámy na dřevěný základ. Slaměný minaret je vysoký 215 cm. K vidění je také kolekce modelů v lahvích. Tato sbírka majitele a autora Emanuela Hody čítá 197 kusů.

Zajímavým exponátem je nejpočetnější kolekce velkoformátových puzzle. Jedná se o 20 obrazů - puzzle, jejichž předlohou byla Slovanská epopej Alfonse Muchy. Jsou složeny z 163 846 dílků, které dohromady váží 97 kg a na jejich skládání se od 28. února do 20. května podílelo 266 osob.

Zdarma přístupná výstava je umístěna v pasážích obchodního centra Olympia Brno od pondělí do pátku, od 8 do 23 hodin a o víkendu od 8 do 24 hodin. Právě v neděli 26. srpna bude pokusem o nový český rekord výstava rekordů a kuriozit ukončena. V září se mohou návštěvníci těšit na výstavu „100 let módy“, která připomene stoletou historii oblékání a módních trendů u nás.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum