29 m dlouhý svitek Tóry

22. září 2018 - autor Miroslav Galko.

Ve středu 19. září byl v Malém muzeu Bible slavnostně představen unikátní 29 metrů dlouhý svitek Tóry vytvořený z desítek zvířecích kůží a napsaný před 200 lety.

Dar převzal Vladislav Donát, ředitel Malého muzea Bible, od Kena a Barbary Larsonových, zakladatelů nadace "God’s Ancient Library". Nadace nakupuje svitky v Izraeli již několik let a rozdala jich 61. V Evropě, mimo Pelhřimova, například v Berlíně nebo v Moskvě.

Vzácný svitek Tóry je z první poloviny 19. století a pochází z východní části Evropy, pravděpodobně z Německa. Může ovšem pocházet i z českého území Sudet. Je 29,1 m dlouhý a skládá se z 57 částí - kůží a 228 sloupců textu (většina o 42 řádcích). Svitky jsou výhradně z kůží košer zvířat (kozy, ovce, krávy, jeleni) poraženého rituálně správným způsobem.

Patřil pravděpodobně chudší židovské komunitě, protože byl vícekrát opravován. Bohatší komunita by jej nahradila pořízením nového svitku a pohřbením starého. To probíhalo tak, že se vyřazený svitek rituálně zazdil v synagoze. Takovýto svitek psal jeden písař po dobu téměř jednoho roku (jediný písař kvůli stejnému rukopisu).

29 m dlouhý svitek Tóry

Svitek Tóry, který muzeum získalo, není košer a není tedy možné jej nábožensky používat. Jedině tak ho mohla nadace věnovat do muzea. Výroba takového svitku by v dnešní době překročila cenu dva miliony korun.

Všechny svitky jsou přepsány úplně stejně jako ty před dvěma tisíci roky. Text se za celou dobu nesměl změnit a dokonce je přesná úplně každá čárka. Zajímavostí je, že se písmena nesmí dotýkat.

Malé muzeum Bible také obdrželo aktualizovaný certifikát k vytvoření českého rekordu za 594 různých druhů vydání Bible vystavených v muzeu. Jedná se nejen o historická a novodobá vydání českých Biblí, ale také o cizojazyčná vydání v 92 jazycích, včetně Biblí hebrejských, řeckých, arabských či korejských. Součástí expozice je originál Bible kralické z roku 1587, nebo Melantrichova Bible z roku 1549.

Na nový již 595 přírůstek ve sbírkách, se můžete přijít podívat, do Malého muzea Bible ve Starém Pelhřimově číslo 45.

Malé muzeum Bible - www stránky

Malé muzeum Bible - Facebook stránky

29 m dlouhý svitek Tóry

Ve středu 19. září byl v Malém muzeu Bible slavnostně představen unikátní 29 metrů dlouhý svitek Tóry vytvořený z desítek zvířecích kůží a napsaný před 200 lety.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum