REKORDY: 3D tisk mešity v Mekce

26. září 2021

REKORDY: 3D tisk mešity v Mekce

EXPO BUBAI 2020 a IQS nano s.r.o. v České knize rekordů.

Firma IQS nano v příštím roce oslaví desetileté výročí od svého vzniku. Na úplném počátku naší společnosti byla idea, jak využít technologie záznamu, původně vyvinuté pro polovodičový průmysl, pro vývoj nových produktů s mikro a nano strukturovaným povrchem pro optické a bezpečnostní aplikace. V Brně a v Řeži se podařilo dát dohromady malý tým expertů se zkušenostmi z oblasti vývoje technologií pro záznam mikro a nano struktur litografickými technikami a technologií pro masovou replikaci.

„S myšlenkou vývoje zařízení pro 3D nano tisk, založené na technologii dvou-fotonové litografie (TPL), jsme přišli krátce po založení naší společnosti,“ říká ředitel společnosti, Milan Matějka. A pokračuje: „Naše motivace byla být jedni z prvních, kdo tuto technologii bude schopný využívat v průmyslovém měřítku pro vývoj a výrobu produktů v některých z našich cílových aplikacích (např: mikro optika, syntetická holografie). Zvolili jsme tehdy obtížnější cestu, kterou byl vývoj a stavba vlastního zařízení. Díky tomu jsme získali unikátní know-how jak takové zařízení postavit, provozovat, a hlavně možnost jej neustále vylepšovat. Toto zařízení a technologie, umožňující precizní tisk prostorových objektů s rozměry v mikro i nano oblasti, vznikalo za postupného vývoje v průběhu 8leté spolupráce naší společnosti s Ústavem přístrojové techniky AV ČR, v.v.i. a společnosti ELTEK s.r.o.“.

V současné době se v IQS nano intenzivně pracuje na řešeních, jež umožní využití této technologie také v bioaplikacích, např. pro tkáňové inženýrství, farmacii a laboratorní diagnostiku.

Milan Matějka dále uvádí: „Možnosti naší technologie pro precizní 3D mikro a nano tisk letos představíme v rámci tematické výstavy Nanoworld v pavilónu České republiky na světové výstavě EXPO2020 v Dubaji. Abychom tuto technologii mohli lépe představit i běžné veřejnosti, rozhodli jsme se jako jeden z exponátů výstavy připravit trojrozměrnou miniaturu modelu Velké mešity Al-Mastdžid al-Harám v Mekce. Za rekord, který nám uznala agentura Dobrý den, jsme velmi rádi.“

„Rád bych jménem Agentury Dobrý den Pelhřimov pogratuloval společnosti IQS nano k zápisu do České knihy rekordů, jejíž sedmé vydání spatří světlo světa na začátku listopadu 2021. Níže uvedený text bude společně s fotografiemi součástí samostatné kapitoly nazvané EXPO DUBAI 2020. V rámci České expozice v Dubaji evidujeme ještě dva další rekordy, a sice největší nerezovou skulpturu olomouckého sochaře Jana Dostála a největší celoleštěnou plastiku z českého křišťálu, kterou vytvořil sklář Vlastimil Beránek.“ uvedl Luboš Rafaj, zakladatel agentury.

Nejmenší 3D tištěná miniatura budovy. IQS nano s.r.o., technologická společnost zabývající se vývojem v oblasti mikro a nanotechnologií pro aplikace v syntetické holografii, mikro optice a dalších technických aplikacích, vyrobila tištěnou miniaturu Velké mešity Al-Mastdžid al-Harám v Mekce o velikosti 820 µm x 643 µm x 135 µm. Tisk 3D objektu v měřítku cca 1 : 600 000 byl realizován na mikro – stereolitografu při rozlišení zápisu 250 nm ve dnech 29. – 30. července 2021 v Brně. Miniatura, vyrobená jako exponát pro Pavilon České republiky na výstavě EXPO DUBAI 2020, byla následně zapsána do České knihy rekordů.

Společnost IQS nano patří do holdingové struktury společnosti IQS Group s.r.o. Více informací na www.iqsgroup.cz.

Zdroj: Agentura Dobrý den.

REKORDY: 3D tisk mešity v Mekce

REKORDY: 3D tisk mešity v Mekce.


 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum