REKORDY: Nejmenší malované vlajky

16. září 2021

REKORDY: Nejmenší malované vlajky

Zdroj: Agentura Dobrý den.

Patnáctiletý David Zelík má zapsané dva rekordy a chystá se na třetí. Davida si vybral Nadační fond Albert do Bertíkovy štafety splněných přání a David projevil přání na speciální prohlídku Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Nejmenší malovaná vlajka Polska

David Zelík vyrobil pomocí pinzety a nůžek miniaturní vlaječku Polska o rozměrech 1 × 0,5 mm. Vlajka je namalovaná klasickými fixami na kancelářský papír. Rekordní údaj byl dne 12. května 2021 zaregistrován do České databanky rekordů Agentury Dobrý den, spravující Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Nejmenší malovaná vlajka ČR

David Zelík vyrobil miniaturní vlaječku České republiky o rozměrech 2,5 × 1 mm. Vlajka je namalovaná klasickými fixami na kancelářský papír a umístěna je do stojánku z PVC plastu o velikosti 5 x 3 mm. Rekordní údaj byl dne 18. února 2021 zaregistrován do České databanky rekordů Agentury Dobrý den, spravující Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Zdroj: Text Dětský domov Uherský Ostroh a David Zelík.

Davidovo představení své práce (vlastními slovy):

Vyrobil jsem miniaturní vlaječky České a Polské republiky. Vlajka Česká republiky je o rozměrech 2,5 x 1mm. Polská má rozměry pouhých 1 x 0,5mm! Česká vlajka je navíc umístěna ve stojánku z PVC plastu, ale polská vlajka je bez stojánku. Na vlaječky jsem přišel od maminky, která se mi jednou zmínila, že se dočetla o největší české vlajce. To mě zaujalo a hledal jsem na internetu, kde to může být zapsáno. Na základě toho mě napadlo, že bych vytvořil přesný opak, tzn. nejmenší českou vlajku. Následně po zapsání do Knihy rekordů s nejmenší českou vlajkou jsem se rozhodl vytvořit i nejmenší polskou vlajku.

Při výrobě vlaječek jsem využil nástroje, jako jsou nůžky, pinzeta, fixy a taktéž bílý kancelářský papír, na který jsem vlajky kreslil. Na výrobu jsem nepoužil lupu ani žádný mikroskop, použil jsem pouze své oči. Příprava i s výrobou jedné vlaječky mi zabrala přibližně 1 hodinu až 2 hodiny volného času. Vlajky jsem vytvářel sám za sebe, nikdo mi nepomáhal.

Při výrobě první vlajky mě podporovala rodina na dálku, z dětského domova spíše nikdo, jelikož to zprvu nevěděli. Mělo to být takové překvapení, což se moc nepovedlo, protože děti ze stejného pokoje to rozkřikly po celém dětském domově. Tím došlo k tomu, že o mé práci vědí všichni včetně vedení dětského domova. Ve škole to neví nikdo, ani učitelé ani spolužáci, protože se to stydím říct, ale určitě se o tom jednou dozví.

Něco o našem dětském domově:

Dětský domov Uherský Ostroh je největším Dětským domovem bez školy ve Zlínském kraji. Jsme dětským domovem rodinného typu se čtyřmi byty pro 30 dětí, kdy v každém bytě žije 6 – 8 dětí. V současné době bydlí u nás děti ve věku od 3 do 19 let, kdy po dobu studií mohou být až do 26 let svého věku. Každý byt, který je jinak barevně laděn disponuje vlastní kuchyní s jídelnou, obývacím pokojem, učebnou a třemi pokoji se samostatným sociálním zařízením. Pro samotný rozvoj dětí je vybaven místností arteterapie, kde děti pracují se suchým i mokrým materiálem a hobby místností pro jakýkoliv pohyb a hru. V areálu se nachází multifunkční hřiště s umělou trávou pro sportování, lanová pyramida a zahrada se záhony, kde si děti pěstují byliny a zeleninu.

Něco o Davidovi Zelíkovi:

David byl do Dětského domova Uherský Ostroh na základě rozhodnutí OS ve Zlíně umístěn dne 23.11.2020. V současné době mu je 15 let a dochází do 7. třídy Základní školy v Uherském Ostrohu. Po rozvodu svých rodičů byl svěřen do péče matky, kdy v té době byl hodně malý chlapec. Po nástupu do školy začaly jeho absence, musel opakovat třídu. Absence a nedostatky ve vzdělání zajistily Davidovi umístění v našem zařízení.

David je klidný, slušný a nenáročný chlapec, který je velmi citově vázán na svou matku. Je u něj patrna nedostatečná socializace s vrstevníky, kdy do příchodu do domova neměl žádné zájmy, koníčky, mimo mobilní telefon a laptop. S tím souvisel i nedostatek pohybu, nevhodné stravovací návyky a potíže s nadváhou. Ve volných chvílích si rád čte, zabývá se výrobou papírových modelů např. aut, letadel aj., vyrábí plastikové modely – např. lodě, Eiffelovu věž nebo model koronaviru pomocí 3D pera. Učí se komunikovat s ostatními dětmi a pomalu se začlenil do nového prostředí.

Foto 10. září 2021, Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

REKORDY: Nejmenší malované vlajky

Patnáctiletý David Zelík má zapsané dva rekordy a chystá se na třetí.

Na fotografiích David Zelík, zástupce ředitelky (Dětský domov Uherský Ostroh) Radek Hnilička, Alena Paldusová (Nadační fond Albert) a Pavlína Plecitá (PR agentura Grayling Česká republika). Za Agenturu Dobrý den - Josef Vaněk a Miroslav Marek.

Foto 10. září 2021, Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum