Výroční rekordmanské ceny

4. června 2021

Rekordman roku - Kuriozita roku 2021

Již poosmnácté mělo být součástí festivalu Pelhřimov – město rekordů vyhlášení výročních rekordmanských cen REKORDMAN ROKU, KURIOZITA ROKU a také prestižních nadčasových cen SVĚTOVÉ UNIKÁTY Z ČESKÉ KNIHY REKORDŮ a REKORDMANSKÁ SÍŇ SLÁVY. Festival však nelze za stávajících okolností uspořádat v obvyklém rozsahu a tak přichází komornější varianta předání cen - slavnostní předání výročních rekordmanských cen (hned v několika kategoriích) proběhlo samostatně (a velmi komorně) ve středu 2. června 2021 v Pelhřimově v sále Restaurace Na Čtyřce v Pelhřimově. Pokusy o zápis do České knihy rekordů a Databanky českých a světových NEJ… zaznamenala pelhřimovská Agentura Dobrý den vydávající Českou knihu rekordů v uplynulém roce i přes mnohá omezení související s pandemií nového koronaviru a navazujícími vládními opatřeními hodně přes stovku. Z nich mnohé vskutku pozoruhodné. Ocenění předávali: Městský úřad Pelhřimov: starosta města Ladislav Med, místostarosta Zdeněk Jaroš, místostarosta ing. Josef Koch, ing. Miroslav Březina (Kraj Vysočina).

Rekordmani roku

Držiteli cen v jednotlivých kategoriích jsou:

Kategorie REKORDMANSKÁ SÍŇ SLÁVY

Radek Jaroš - horolezec, který pokořil všech 14 osmitisícovek


Samostatný článek + VIDEO zde - Radek Jaroš - 1. český horolezec:

http://rekordy.mnoho.info/clanky/rekordmani-roku-2021/horolezec-jaros


Nejúspěšnější český himálajský horolezec, držitel několika rekordů a řady prvenství. Specialista na expedice v malém týmu. Výstupy absolvuje výhradně bez použití kyslíkového přístroje a pomoci výškových nosičů. V roce 2014 úspěšně dobyl poslední, čtrnáctou osmitisícovku - K2 a zapsal se do síně slávy světového horolezectví. Stal se prvním Čechem a teprve 15. člověkem na světě, který získal tzv. Korunu Himálaje (zdolal čtrnáct nejvyšších hor naší planety, velikánů, přesahujících svojí výškou hranici osmi tisíc metrů). Dokázal to navíc v nejvyšším věku ze všech držitelů Koruny Himálaje. Když stanul na vrcholu K2, bylo mu přesně 50 let, 2 měsíce a 27 dnů.

Radek Jaroš - 1. český horolezec

Radek Jaroš - 1. český horolezec

Je držitelem i dalších prvenství. Dvakrát ve 20 dnech stanul v osmi tisících metrech: 1. května 2008 vystoupal na vrchol Dhaulágirí (8167 m n. m) a 21. května 2008 na Makalu (8485 m n. m). Stal se tak jediným člověkem na světě, který ten rok zdolal dvě osmitisícovky v krátké dvouměsíční sezoně mezi zimním a letním monzunem. V r. 2004 dosáhl vrcholu Shisha Pangmy alpským stylem a prvovýstupem.

Kategorie REKORDMAN ROKU - MUŽI

Nejdéle v ledu

Otužilec Petr Kocián z Hronova vydržel 2:15:03 hod v průhledném boxu (sprchový kout) zasypán 465 kg ledových kostek o teplotě -5 °C. V boxu, kam byl postupně odtávající led dosypáván (celkem dalších 30 kg), rekordman po celou dobu pokusu stál a ledem byl zasypán po prsa. Otužilec měl na sobě pouze plavky, boty do vody a kšiltovku.

Petr Kocián - muž v ledu

Petr Kocián - muž v ledu

Kategorie REKORDMAN ROKU - ŽENY

Nejvíce uběhnutých km za jeden rok

V průběhu 365 dní roku 2019 naběhala Nina Balážová z Prahy celkem 6 245,85 km. Na trasu svého běhu po Praze a okolí vyrážela každé ráno mezi 3. a 4. hodinou ranní ě, přičemž každý všední den uběhla kolem 15 km a každý víkendový den 23–30 km. Rekordmanka se věnuje sportu, fitnessu a zdravé výživě i ve své profesi.

Nejvyšší rychlost v jízdě tahačem dosažená na trase 500 m nejmladší pilotkou

BUGGYRA Zero Mileage Racing (FIA international competitor’s license no.20AT00161) zorganizovala na letišti v Panenském Týnci úspěšný pokus, při kterém Aliyyah Koloc, dcera dvojnásobného evropského šampiona v závodech trucků Martina Koloce, překonala dva rychlostní rekordy na 500 metrů s pevným i letmým startem, přičemž v den akce bylo pilotce 15 let a 358 dnů. Přesně změřenou vzdálenost 500 m s pevným startem zajela za 13,209 vteřiny, což představuje průměrnou rychlost 136,271 km/hod. Stejnou trasu s letmým startem prolétla za 7,303 vteřiny, tedy průměrnou rychlostí 246,474 km/hod. Přestože rekordmanka v době konání rekordních jízd neměla vzhledem k věku mezinárodní licenci, překonala v obou případech časy, jež v oficiálních tabulkách figurovaly jako světové rekordy. Zde odkaz na kompletní fotogalerii z celé akce: https://flic.kr/s/aHsmP36mfT

Kategorie Kuriozita roku


Samostatný článek + VIDEO zde - Miloslav Vaváček - parní stroje:

http://rekordy.mnoho.info/clanky/rekordmani-roku-2021/modely-parnich-stroju


Největší kolekce funkčních modelů parních strojů

Mgr. Miloslav Vaváček je autorem projektu „Experiment, aneb plnou parou vpřed! Umělecká produkce s modely parních strojů“. Projekt je rozdělen do samostatných vystoupení nazvaných „Parní show Jamese Watta – historie využití parní síly od starověku po současnost“ a „Parostrojní řemesla – mistrovské modely historických průmyslových provozů poháněné starožitnými parními strojky“. Při vystoupeních jsou využívány následující funkční parní stroje a řemesla: Heronova reakční parní turbína – 1. století n. l., akční parní turbína G. Branca 1629, Newcomennův atmosférický parní stroj, vahadlový parní stroj Jamese Watta, hypocykloidní parní stroj Mathew Murray, šoupátkový parní stroj s létajícím mechanickým koněm – original z konce 19. století, parní elektrárna s turbínou a osvětlením, Stirlingův historický horkovzdušný motor s fontánou, parní závodní roadster a nákres Architonito – Archimedův parní kanon, parostrojní pivovar a strojírna Emila Škody, parní válec, mlýn, kovárna a elektro generátor Františka Křižíka.

Miloslav Vaváček - parní stroje

Miloslav Vaváček - parní stroje

Největší kolekce funkčních miniaturních modelů děl

Mgr. Miloslav Vaváček je autorem projektu „Batalion France Jabůrka aneb artilerie do kapsy“. Jedná se o unikátní dělostřeleckou show s miniaturními funkčními modely děl, spadajícími do období 15. až 19. století. Show zahrnuje bitevní scény chronologicky řazené od husitského obléhání hradu Karlštejn až po Bitvu Tří Císařů u Slavkova a jsou při ní využívána následující děla: těžké husitské obléhací dělo – bombarda, francouzská obléhací šestikolová bombarda, pozdně gotická houfnice Vladislava Jagellonského, španělské pevnostní dělo, hansovní lodní kanon z Gdaňsku, polní landsknechtské dělo „Velká zpěvačka“ Jörg von Frundsberg, lehký renesanční falkonet, třeboňské dělo Petra Voka z Rožmberka, císařský moždíř Rudolfa II., polní dělo Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, švédské obléhací dělo z třicetileté války, císařská švihovka z třicetileté války, pevnostní moždíř z třicetileté války, napoleonská osmiliberka system Gribeauval z bitvy u Slavkova. Všechna výše uvedená děla mají tormentaci – tj. osvědčení, že prošly zkouškou ve státní zkušebně a lze s nimi střílet na veřejnosti. Nejmenší dělo má hlaveň dlouhou 73 mm a ráži 20 mm, nejdelší hlaveň měří 290 mm a má ráži 12 mm.


Samostatný článek + VIDEO zde - Miloslav Vaváček - parostrojní pivovar:

http://rekordy.mnoho.info/clanky/rekordmani-roku-2021/parostrojni-pivovar


Kategorie SVĚTOVÉ UNIKÁTY Z ČESKÉ KNIHY REKORDŮ

Největší celoleštěná plastika z českého křišťálu

Vlastimil Beránek, představitel třetí sklářské generace v rodině Beránků, která vytvářela tradici českého sklářství ve 40. letech 20. století, vytvořil ve spolupráci se sklárnou Crystal Caviar s.r.o. Šluknov plastiku světle modré barvy o průměru 88 cm a hmotnosti 243 kg, kterou nazval VENUŠE (VENUS). Autor, který byl zařazen mezi 100 nejvýznamnějších žijících umělců Evropy napříč uměleckými obory, použil na výrobu plastiky, trvající celkem 18 měsíců, 350 kg 15 % olovnatého křišťálu topaz taveného při maximální teplotě 830 °C. Plastika bude v termínu od 1. října 2021 do 31. března 2022 součástí expozice Českého pavilonu na světové výstavě EXPO DUBAI. Do České databanky rekordů byla zaevidována za přítomnosti generálního manažera české účasti na světové výstavě EXPO DUBAI Jiřího F. Potužníka a řady médií na tiskové konferenci konané ve středu 23. září 2020 v Kapli sv. Kříže v Pelhřimově.

Dílo bude moci veřejnost vidět zase až v říjnu 2021 v Dubaji, avšak o něco menší (identickou) plastiku Venuše z čirého skla, která byla prvotním modelem, podle něhož se světový unikát vytvářel, je již nyní součástí expozice Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově, kde ho návštěvníci současně s krátkým filmem o vzniku Venuše, budou moci obdivovat po dobu celého jednoho roku.

Kategorie REKORDMAN ROKU - TÝMOVÝ - KOLEKTIVNÍ REKORD

Nejdelší nepřerušená tradice koštů slivovice

V obci Jalubí probíhá od roku 1975 každoročně v měsíci březnu Košt slivovice. Tato skutečnost byla doložena zápisy z obecní kroniky (včetně vlepené pozvánky na první Košt), předložením výsledků posledních deseti ročníků a čestným prohlášením podepsaným Vladimírem Davidem a Josefem Grebeníčkem, kteří košt slivovice založili. 45. ročník koštu se výjimečně (z důvodu Covid karantény) konal dne 29. srpna 2020 a bylo při něm hodnoceno 237 vzorků dodaných převážně obyvateli obce. Rekord byl zaevidován na popud starousedlíků a SK Jalubí.

Kategorie REKLAMNÍ REKORD ROKU

První létající toaleta

Jan Smrčka z Kozolup absolvoval první originální let s balónem, který měl místo tradičního koše mobilní toaletu TOI-TOI. Od úsměvného nápadu k jeho realizaci uplynuly dva roky, během nichž pilot pracoval i na potřebné certifikaci netradiční „kabiny“ a dalších detailech nezbytných k tomu, aby se tento kuriózní let mohl uskutečnit. 1. mobilní toaleta vzlétla k nebi v sobotu 13. června 2020 z Masarykova náměstí v Pelhřimově – městě rekordů a její let trval 21:16 min.

Balónový pilot Jan Smrčka a zástupce společnosti TOI-TOI

Balónový pilot Jan Smrčka a zástupce společnosti TOI-TOI


Samostatný článek + VIDEO zde - Balónový pilot Jan Smrčka a zástupce společnosti TOI-TOI:

http://rekordy.mnoho.info/clanky/rekordmani-roku-2021/prvni-letajici-toaleta


Kategorie CHARITATIVNÍ REKORD ROKU

Přejezd ČR na koloběžkách

Spolek Andělé Stromu života uspořádal charitativní projekt „Jedou jako o život“, v rámci kterého Barbora Olivková a Jan Szyszkowicz dokázali v průběhu 6 dní 13 hodin a 10 minut přejet na koloběžkách celé území ČR z nejvýchodnějšího do nejzápadnějšího bodu. Trasu dlouhou 803 km, na které zdolali převýšení 7 865 m, absolvovali na sportovních koloběžkách zn. Kostka, přičemž čistý čas jízdy při průměrné rychlosti 14,3 km/h činil 56:07:27 h. Ve zbylém čase se nevěnovali jenom odpočinku, ale také šíření osvěty o paliativní péči. Cestou totiž proběhlo 8 různých setkání, kde společně s posádkou doprovodného vozidla prezentovali hospicovou péči a Mobilní hospic Strom života.

Barbora Olivková a Jan Szyszkowicz - Andělé stromu života

Barbora Olivková a Jan Szyszkowicz - Andělé stromu života

Kategorie REKORDMAN ROKU - HANDICAP

Triatlon XTERRA ČR 2020 s handicapem - HANDICAP

Miroslav Motejzík ze Strakonic dokončil v sobotu 5. září 2020 v Prachaticích terénní triatlon XTERRA CZECH v čase 05:58:48,9 hod. s podkolenní amputací levé nohy. V průběhu závodu, který je nejstarším podnikem světového poháru v triatlonu v Evropě, uplaval vzdálenost 1, 5 km, na horském kole absolvoval trasu dlouhou 33 km a ve volném terénu uběhl 10, 5 km, přičemž na každou disciplínu musel použít jinou podkolenní protézu.

Miroslav Motejzík

Miroslav Motejzík

Výstup na MERA PEAK s podkolenní amputací levé nohy

Miroslav Motejzík ze Strakonic (nar. 19. září 1975) zdolal s podkolenní protézou na levé noze v neděli 21. 10. 2018 vrchol nepálské hory MERA PEAK (6 461 m n. m.), která se nachází se v zóně Sagarmáthá v pohoří Mahalangur Himal.

Čestné uznání

Nejstarší projektant vzduchotechniky

Ing. Václav Heller z Písku, nar. 27. srpna 1929, byl ke dni registrace 17. prosince 2020 stále činným projektantem vzduchotechnických zařízení, technickým konzultantem a odborným garantem v této oblasti. Jeho kariéra začala v roce 1952, kdy promoval na ČVUT a poté 25 let působil v oddělení vývoje milevských Závodů na výrobu vzduchotechnických zařízení. V tomto podniku dosáhl svých největších profesních úspěchů, mj. se podílel na udělení několika patentů týkajících se především ventilátorů. Od roku 1980 působil v místě bydliště, v národním podniku Chemoprojekt Písek, a od roku 1990, namísto odchodu do důchodu, navázal spolupráci se společností Elektrodesign ventilátory, kde ve svých 91 letech denně pracoval zejména jako technický konzultant.

S jeho jménem je spojeno několik patentů, např. řešení náboje oběžného kola ze strukturální pěny, řešení lopatky ventilátoru ze strukturální pěny, náboj oběžného kola ventilátoru s natáčecími lopatkami, profilová lopatka ventilátoru, laminátová lopatka ventilátoru chladících věží, nebo ovládací mechanismus ovládacích ústrojí. Rovněž se autorsky podílel na publikaci Ventilátory. V mládí aktivně sportoval. Byl nadšeným vodákem. Učarovaly mu kánoe a plachetnice. Ještě téměř v 80 letech sjel s rodinou na kánoi Studenou

Vltavu a ani vyšší věk ho rozhodně nepřinutil „zabalit“ plachty na své plachetnici. Ve volném čase chodí na procházky, zajímá se o vše kolem sebe a je nadšeným kutilem. Mezi jeho charakterové vlastnosti patří slušnost, skromnost a nesmírná pracovitost. Stále denně dochází do zaměstnání. Žije v Písku spolu s rodinami svých dcer a je velkou oporou, vzorem a rádcem pro svá čtyři vnoučata.


Ocenění převzali rovněž někteří rekordmani roku 2020, kteří z důvodu koronavirové krize nemohli v loňském roce cenu převzít (případně se nenašla vhodná příležitost):

Kategorie: Muži 2020

Luboš Hanus – mistr světa v aerobiku

Největší počet titulů mistra světa ve sportovním aerobiku v kategoriích kadet a junior

Luboš Hanus z Žemličkovy Lhoty, člen Aerobik studio Dvojka Sedlčany, se stal pod vedením trenérky Kristýny Faktorové v letech 2016 – 2019 držitelem 6 titulů mistra světa ve sportovním aerobiku v kategoriích cadet Men, cadet Mixed Pairs, junior Men a junior mixed Pairs organizace FISAF International:

MS 2016 (Vídeň) - 1. místo v kategorii cadet Men a s partnerkou Michaelou Zelenkovou 1. místo v kategorii cadet Mixed Pairs

MS 2017 (Leiden) - 1.místo v kategorii cadet Men a s partnerkou Michaelou Zelenkovou 1.místo v kategorii junior Mixed Pairs

MS 2018 (Leiden) - 1. místo v kategorii junior Men

MS 2019 (Leiden) - 1. místo v kategorii junior Men

Dalších 9 medailí (z toho 5 zlatých) získal rekordman na mistrovství Evropy.

Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku

Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku

Kategorie: Kuriozita roku 2020

Petr Píša – Největší ocelová loutka v České republice

Podle výtvarného návrhu Josef Sodomky vytvořili kováři Petr Píša, Oliver Krejčí, Tomáš Janovec a Adam Štumar unikátní loutku rytíře proměňujícího se v průběhu představení s názvem REZAVÁ RAPSODIE v anděla. Výška loutky, vážící 1700 kg, je 7,6 m, přičemž ovládací „kříž“ ční ve výši 9,5 m. Loutka dokáže pomalu kráčet, pokleknout, vzít svoji Múzu na dlaň a vynést ji do výšky své hlavy. Při představeních Múza zvedá rytíři jeho hledí a poté, co on prozře, mění se v anděla, a to jak podobou hlavy, která nejenže se pohybuje, ale například i její oči mrkají, tak i díky křídlům, jimiž obří loutka umí mávat. Za pomoci horolezeckých lan a kladek ji na způsob obří marionety ovládá 9 loutkovodičů, z nichž jeden je uvnitř těla a zajišťuje odtud hybnost hlavy a křídel. Technicky loutka visí na teleskopickém rameni čelního manipulátoru, stroje, který jede za ní a nese ve výšce hlavní ovládací kříž. Loutku vlastní a provozuje zapsaný spolek Tančírna Třešť. Vyrobena byla v průběhu 75 dnů v Kovárně Na vyhlídce v Třešti.

Petr Píša - největší ocelová loutka

Petr Píša - největší ocelová loutka

Text: Agentura Dobrý den.

Foto a video 2. června 2021, Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Výroční rekordmanské ceny

Rekordman roku - Kuriozita roku 2021.

Již poosmnácté mělo být součástí festivalu Pelhřimov – město rekordů vyhlášení výročních rekordmanských cen REKORDMAN ROKU, KURIOZITA ROKU a také prestižních nadčasových cen SVĚTOVÉ UNIKÁTY Z ČESKÉ KNIHY REKORDŮ a REKORDMANSKÁ SÍŇ SLÁVY. Festival však nelze za stávajících okolností uspořádat v obvyklém rozsahu a tak přichází komornější varianta předání cen - slavnostní předání výročních rekordmanských cen (hned v několika kategoriích) proběhlo samostatně (a velmi komorně) ve středu 2. června 2021 v Pelhřimově v sále Restaurace Na Čtyřce v Pelhřimově.

Foto a video 2. června 2021, Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.


 
Agentura Dobrý den: Luboš Rafaj a Miroslav Marek Agentura Dobrý den: Luboš Rafaj a Miroslav Marek
 
Agentura Dobrý den: Luboš Rafaj a Miroslav Marek Agentura Dobrý den: Luboš Rafaj a Miroslav Marek
 
 
 
 
 
Městský úřad Pelhřimov: starosta města Ladislav Med, místostarosta Zdeněk Jaroš, ing. Miroslav Březina (Kraj Vysočina), místostarosta ing. Josef Koch a Andrea Unterfrancová Městský úřad Pelhřimov: starosta města Ladislav Med, místostarosta Zdeněk Jaroš, ing. Miroslav Březina (Kraj Vysočina), místostarosta ing. Josef Koch a Andrea Unterfrancová
Petr Kocián - muž v ledu Petr Kocián - muž v ledu
Petr Kocián - muž v ledu Petr Kocián - muž v ledu
Petr Kocián - muž v ledu Petr Kocián - muž v ledu
Petr Kocián - muž v ledu Petr Kocián - muž v ledu
Petr Kocián - muž v ledu Petr Kocián - muž v ledu
Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku
Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku
Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku
Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku
Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku
Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku
Luboš Hanus + starosta města Ladislav Med Luboš Hanus + starosta města Ladislav Med
Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku
Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku
Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku
Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku Luboš Hanus - mistr světa v aerobiku
Miroslav Motejzík Miroslav Motejzík
Miroslav Motejzík Miroslav Motejzík
Ředitelé základních škol v Pelhřimově Ředitelé základních škol v Pelhřimově
Ředitelé základních škol v Pelhřimově Ředitelé základních škol v Pelhřimově
Ředitelé základních škol v Pelhřimově Ředitelé základních škol v Pelhřimově
Ředitelé základních škol v Pelhřimově Ředitelé základních škol v Pelhřimově
Miloslav Vaváček - parní stroje Miloslav Vaváček - parní stroje
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Miloslav Vaváček - parní stroje Miloslav Vaváček - parní stroje
Miloslav Vaváček - parní stroje Miloslav Vaváček - parní stroje
Miloslav Vaváček - parní stroje Miloslav Vaváček - parní stroje
Miloslav Vaváček - parní stroje Miloslav Vaváček - parní stroje
Miloslav Vaváček - parní stroje Miloslav Vaváček - parní stroje
Miloslav Vaváček - parní stroje Miloslav Vaváček - parní stroje
Miloslav Vaváček - parní stroje Miloslav Vaváček - parní stroje
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Petr Píša - největší ocelová loutka Petr Píša - největší ocelová loutka
Petr Píša - největší ocelová loutka Petr Píša - největší ocelová loutka
Balónový pilot Jan Smrčka a zástupce společnosti TOI-TOI Balónový pilot Jan Smrčka a zástupce společnosti TOI-TOI
Balónový pilot Jan Smrčka a zástupce společnosti TOI-TOI Balónový pilot Jan Smrčka a zástupce společnosti TOI-TOI
Barbora Olivková a Jan Szyszkowicz - Andělé stromu života Barbora Olivková a Jan Szyszkowicz - Andělé stromu života
Andělé stromu života Andělé stromu života
Andělé stromu života Andělé stromu života
 
Radek Jaroš - 1. český horolezec Radek Jaroš - 1. český horolezec
Radek Jaroš - 1. český horolezec Radek Jaroš - 1. český horolezec
Radek Jaroš - 1. český horolezec Radek Jaroš - 1. český horolezec
Parostrojní pivovar Parostrojní pivovar
Parostrojní pivovar Parostrojní pivovar
Parostrojní pivovar Parostrojní pivovar
Parostrojní pivovar Parostrojní pivovar
Parostrojní pivovar Parostrojní pivovar
Parostrojní pivovar Parostrojní pivovar
Parostrojní pivovar Parostrojní pivovar
 
Agentura Dobrý den Agentura Dobrý den
Rekordmani roku Rekordmani roku

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum